Blekinge

Kraftig ökning av 80-åringar i Blekinge om några år

1:10 min

Blekinges kommuner måste börja förbereda sig för den äldreboom som väntas komma. Inom 15 år kommer länets befolkning att bli betydligt äldre.

Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB tycker att det är viktigt att länets kommuner börjar planera redan nu:

– Det viktigaste att veta, det är att i Blekinge liksom som i övriga Sverige så kommer vi att få en kraftig tillväxt av personer som fyllt 80 år och det kommer att sätta press på äldreomsorgen.

Ökning av äldre
Inom 15 år så kommer våra 80-åringar vara i större behov av få hjälp. I Blekingekommunerna Sölvesborg och Olofström så kommer de som är 80 år eller äldre att vara 40 procent fler än vad de är idag. 

I Karlskrona kommun kommer man att få betala mest i länet för den äldreboom som väntas i Blekinge. Man har redan nu börjat tänka långsiktigt på problemet, det menar Kommunalrådet Börje Dovstad (FP).

– Vi måste planera så att vår verksamhet blir mer effektiv, det vill säga, att flera får plats i den omsorg som finns, säger Börje Dovstad.

Inte oroliga
Börje Dovstad tror att våra 80-åringar kommer att få det bra även om 15 år. Han menar att det bara krävs planering från kommunen.

– Det är en stor utmaning. Vi är inte oroliga men vi följer frågan noga för att i och med att det är så långsiktigt arbete som behövs så gäller det att planera det i god tid, säger Börje Dovstad.

Camilla Kanz
Camilla.Kanz@Sverigesradio.se