Karlskrona

96-åriga Eva emigrerar till Thailand

6:19 min

För tre månader sedan bestämde 96-åriga Eva Bergdahl sig för sitt livs resa. I morgon flyttar hon till Thailand för gott.

– Jag trivs inte med ensamheten här, men nu får jag hoppas att jag kommer levande ner där, säger Eva med glimten i ögat men samtidigt på fullt allvar.

Med papiljotter i håret tar Eva emot i lägenheten i Kungsmarken. Idag ekar den tom. Möblerna är sålda och skänkta och bortsett från ett par påsar med skor och kläder finns bara en luftmadrass på golvet som hon sover på de två sista nätterna.

Pigg trots allt

– Inatt gick luften ur så jag har inte sovit mer än någon timme inatt, det var knöligt men allting går ju.

Trots bristen på sömn är hon oförskämt pigg. Hon oroar sig lite för den 13 timmar långa flygresan till Thailand men hoppas att det ska gå bra. Men även om Eva aldrig har rest över kontinenterna är hon ändå resvan.

– Min man var lokförare när han levde och vi reste över hela Europa - Schweiz och Spanien och Paris.

Flyttar till sonen

I Thailand har hon en ny lägenhet som väntar på henne. Den har hennes son som bor i landet sedan några år tillbaka ordnat. Och det är närheten till honom och hans fru som hon verkligen längtar efter.

– Vi ska bada och ha det skönt. Min önskan är att jag ska få leva kanske några år till, man vet ju ingenting, säger hon.