Handlingsplan mot illegalt torskfiske

Nu ska också de som köper upp torsk från fiskarna kontrolleras.

Vid förhandlingarna i Gdynia i förra veckan om fiskekvoterna i Östersjön lyckades man enas om en handlingsplan mot det illegala fisket efter torsk i Östersjön.

Det illegala fisket beräknas uppgå till 40 procent av den totala fångsten.

Den mest uppseendeväckande åtgärden i den här handlingsplanen är att man i fortsättningen också ska kontrollera de som köper upp fisk från fiskarna, de så kallade förstahandsmottagarna.

De har tidigare inte utsatts för någon kontroll.

Det är allmänt känt i branschen att det funnits en hel del mindre nogräknade förstahandsuppköpare som tagit emot torsk utan att fråga om den registrerats eller inte.

Så t ex landades för några år sedan stora mängder illegalt fångad torsk på Bornholm och i flera hamnar stod kylcontainers uppställda - alla utan namn som kunde spåras till en viss firma.

Om man vill komma åt det illegala torskfisket är åtgärden nödvändig.

Men vid Gdyniaförhandlingarna enades man också om en del andra åtgärder: speciella licenser för de båtar som fiskar torsk, listning av fiskefartyg som fiskar torsk, förhandsanmälan för att kunna identifiera fartyg, hamn och landningar, landningar i vissa hamnar för att landningarna ska kunna verifieras.

Hur detta ska gå till praktiken är ännu en öppen fråga.

Ytterligare en åtgärd är att alla fiskebåtar som är längre än 15 meter ska ha utrustning så att man kan följa båtarna via satellit.

Tidigare har båtar kortare än 24 meter sluppit satellitövervakning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".