Stor ovisshet om försvarets framtid

Spelet kring försvarets framtid fortsätter och ovissheten är nu stor.

Det är osäkert när regeringen kan anta försvarspropositionen, eftersom förhandlingarna med de borgerliga partierna ska fortsätta under torsdagskvällen. Och därmed riskerar informationen till de försvarsanställda att försenas.

Egentligen skulle regeringen ha godkänt försvarspropositionen idag på förmiddagen men på grund av det komplicerade förhandlingsläget blev det inte så.

Efter lunch tog regeringen och de borgerliga partierna upp sina förhandlingar. Men enligt Ekot tvivlade moderaternas förhandlare Mikael Odenberg på en bred uppgörelse. Han ansåg att regeringen i så fall måste flytta sina positioner och att det verkar svårt att få till en uppgörelse sedan försvarsministern sagt att man inte tänker äventyra budgetuppgörelsen med v och mp.

Samtidigt var folkpartiets Jan Björklund irriterad över att listan på vilka förband som ska läggas ner inte har diskuterats. Han anklagar regeringen för att vara en oseriös förhandlare när man börjar med ramen för pengarna.

Det är alltså osäkert när propositionen kan antas. Det avgörs när förhandlingarna med de borgerliga kan slutföras. Enligt den ursprungliga planeringen skulle proppen presenteras i morgon förmiddag. Och det finns ju fortfarande en möjlighet att så sker om regeringen antar proppen på fredagsförmiddagen i ett extra regeringsmöte. Men då kan det bli problem med informationen till de försvarsanställda.

Dessutom har det kommit uppgifter från SVT:s Rapport som erfar att Naturvårdsverket med cirka 500 anställda kan komma att flyttas till Östersund som en del i det paket med ersättningsjobb som regeringen väntas lägga fram i samband med nedläggningarna av försvarsförband.

I paketet uppges det också finnas förslag om att fyra fångvårdsanstalter ska placeras på de drabbade orterna, varav en i Arvidsjaur och en i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".