tving

Barnen fick berätta om sexornas flytt

1:30 min

I fredags fick barnen på Tvings skola veta att sjätteklassarna skulle flytta till Rödebyskolan till hösten. Barnen fick i sin tur berätta för föräldrarna, något som gör Madeleine Hermann som har tre barn på skolan upprörd.

– Barnen var både ledsna och upprivna, några av de mindre barnen uppfattade det som att skolan skulle stängas, säger hon.

Hon anser att informationen borde ha gått ut till föräldrarna först, och inte till barnen.

Beslutet att flytta alla sjätteklassare i Karlskrona till högstadieskolor togs för ett par år sedan, men mötte extra starka protester i de norra kommundelarna, så där fick sjätteklassarna gå kvar på sina byskolor.

Men till hösten är det alltså dags för sjätteklassarna i Tving att rätta in sig i ledet. Madeleine Hermann anser att det här är första steget mot en nerläggning av skolan.

– Det diskuteras att flytta även årskurs 3-5 till en annan skola. Vi har ju valt att flytta hit för att det finns en skola på landsbygden, säger hon.

Det vore förödande för hela bygden om skolan försvann, eftersom den är själva navet i utvecklingen. Dessutom skulle skolvägen bli orimligt lång för vissa, och elvaåringar är för små för att gå på ett högstadium, anser hon.

Föräldrar från flera små skolor ska nu samlas för att formera motståndet.

– Vi ska kämpa vidare, säger Madeleine Hermann.

Carina Melin
carina.melin@sr.se