Karlskrona

Föräldrar rustar för krig mot skolpolitiker

1:46 min

Det mobiliseras för full konflikt i kampen för de små landsbygdskolorna.

Igår samlades skolråden för sju skolor i östra Blekinge för att planera sitt motstånd mot Karlskrona kommuns planer att flytta elever från små skolor till större.

Madeleine Hermann sitter i skolrådet i Tving och är en av initiativtagarna till motståndsrörelsen som hade sitt första möte igår.

– Jag blir skitarg faktiskt. Vi får ju liksom inga julgranar eller blomsterlådor här på våra småorter, men vi skulle vilja få behålla våra skolor, säger hon.

Ont blod
Skolpolitikerna i Karlskrona kommun kan nog inte vänta sig en promenadseger. Att flytta elever från de mindre skolorna till bland annat Rödebyskolan har väckt ont blod hos de föräldrar vars barn nu riskerar att få åka långt för att få undervisning.

Freddy Lundmark är ordförande i Strömsbergs skolråd och han skräder inte orden. Den planerade flytten av sjätteklassare är ett första steg mot att stänga hela skolan, anser han. Och det blir i så fall ett hårt slag mot en levande landsbygd.

– En av de viktigaste delarna för en levande landsbygd är en fungerande skola. Problemet med att flytta sjätteklassarna som man nu planerar, är att det utarmar skolan, vilket leder till att man på sikt inte kommer att kunna behålla skolorna.

Planerar strid
Igår satt representanter för sju skolor, det rör sig om småskolorna i Strömsberg, Fridlevstad, Holmsjö, Tving, Skrävle, Kättilsmåla och Fågelmara, och gick igenom situationen. Eller om man så vill - slipade knivarna.

Knivar är bildigt talat, Madeleine Hermann säger att det blir en hård fight med vapen som består av konkreta och skarpa sakargument.

Något hon menar skolpolitikerna saknar:

– Ofta har de inte kött på benen, det är förhastade beslut. Och är vi mer sakliga än dem så tror jag vi vinner den här frågan, säger Madeleine Hermann.

Fråga