Karlskrona

Besökarna hittar inte till bion

1:28 min

Biopubliken sviker den nya biografen i Karlskrona. Det är färre som går på bio nu än tidigare innan den nya biografen byggdes.

Besöksantalet har inte nått den nivå som ägarna, Svenska Bio, räknat med.

– Det är inte siffror som vi hade i våra prognoser, men vi får hoppas att det vänder, säger Svenska Bios försäljningschef Åke Hedlund.

Få hittar hit
Svenska Bio storsatsade och byggde helt nytt i Karlskrona för snart två år sedan. Biopubliken skulle nu slippa nedslitna stolar, minimalt benutrymme och mindre bioduk.

– Jag tycker vi har en av landets modernaste biografer och jag är övertygad om att vi kommer att kunna locka fler besökare till oss, säger Stefan Svensson, platschef på bion i Karlskrona.

Publiktapp på 4000
Siffror från Svenska Filminstitutet visar att besöksfrekvensen på bion i Karlskrona ligger på en låg nivå jämfört med liknande biografer i andra delar av landet.

Det sista halvåret 2010 jämfört med motsvarande period 2009 visar också på 4000 färre besökare.

– Det är i slutskedet frågan om vilka filmer som visas och när de visas i förhållande till premiärer. Det kan vara så att det var bättre filmer vid den tidsperioden 2009 än var det var 2010, säger Stefan Svensson.

Inga förändringar
Trots att siffrorna ligger under förväntad nivå, så aviserar inte ägarna Svenska Bio några förändringar.

– Det är tålamod som gäller när en ny biograf lanseras och vi kommer att arbeta vidare med Karlskrona för att bryta den här trenden, säger Åke Hedlund, försäljningschef på Svenska Bio.

Ny entré
Svenska Bio kommer att fortsätta sina satsningar i Karlskrona, trots publiktappet. Närmast väntar en ombyggnad av entrén.

– Vi har ju inte hunnit med allt, men nu är bygglov och allt klart. Vi kommer att bygga en ny entré ut mot Ronnebygatan och då kommer vi att synas mycket bättre än idag, säger Stefan Svensson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se