Sölvesborg

Radioamatör knäckte gåtan med bångstyriga billås

3:51 min

När Bengt Lindblom hörde på radion om alla fjärrstyrda billås som slutade fungera på en speciell parkering i Sölvesborg misstänkte han direkt vad som låg bakom. Nu är gåtan löst.

– Det var lite problem med störningar, jag fick gå runt ett tag men till sist hittade jag platsen där störningen kom ifrån - en könummerdisplay som hade hakat upp sig.  

Det var alltså mottagaren i grannbutikens digitala könummerdisplay som hade hakat upp sig och låg och sände till den tillhörande fjärrkontrollen hela tiden. Signalen var så stark och ihärdig att den störde all annan radiotrafik i området. Och Bengt är säker på att han hittat rätt felkälla. 

Stark störning
– Jag hörde i min radio när den var igång och samtidigt funkade inte fjärrkontrollerna till bilarna. När jag kom närmare blev ljudet starkare så då förstod jag att det var den.  

Grannbutiken bekräftade också för Bengt att fjärrkontrollen till deras nummerdisplay inte funkat på ungefär en månad och efter att ha startat om den hade bilägarna inga problem att vare sig öppna eller låsa bilarna längre.

– Det var ju lite snopet för dem, de var ju inte själva medvetna om att det var de som ställt till det både för sina egna kunder och bilfirmans bredvid, säger Bengt Lindblom.  

Har ryck ut förut
För Bengt var det inte första gången som han ryckte ut på liknande uppdrag.

– En gång fick jag pejla fram en minröjare nere på Rinkabyfältet. Försvaret visste inte om att de hade en transponder som låg och störde radiotrafiken.

Att vara radioamatör i en värld där det blir allt fler mobila enheter runt omkring är en utmaning. Många utnyttjar samma frekvens som amatörradioentusiasterna vilket gör att de får komma på andra lösningar för att nå fram i bruset.

– Bland annat kan vi blockera olika frekvenser med en tilläggston så att vi inte hör störningen förrän kollegan sänder på rätt frekvens, berättar Bengt.