Pellets kan utgöra livsfara vid fel förvaring

1:32 min

Nu får pelletsbranschen kritik för att vara för dåliga på att informera om farorna och hälsoriskerna med pellets. Vid fel förvaring kan nämligen pellets utgöra en livsfara, eftersom det avger kolmonoxid.

Pellets är ett miljövänligt biobränsle som över 100 000 svenskar värmer sina hem med. Urban Svedberg har skrivit en rapport om detta för Arbetsmiljöverket.

– Ingen av pelletsproducenternas hemsidor nämner något om riskerna, säger Urban Svedberg, hygientekniker som har skrivit en rapport om faror och hälsorisker med pellets för Arbetsmiljöverket.

Ventilation viktigt
Träpellets utsöndrar kolmonoxid, och skulle man förvara det i oventilerade utrymmen kan det vara förenat med livsfara att gå in i ett sådant här förråd.

Ett andetag kan leda till döden, om kolmonoxidhalten är för hög. Dödsolyckor har skett på andra ställen i världen, men Joakim Dovrén på bioenergiföretaget Neova tycker att frågan är uppförstorad.

– Frågan är inte så stor eftersom riskerna är väldigt små. Jag tycker dessutom att vi ger våra kunder god information när de köper pellets av oss, säger han.

Dålig information
Nicklas Malmstedt bor i Karlskrona och värmer upp sitt hus med pellets. Han hade ingen aning om att pellets ger ifrån sig kolmonoxid, och kan bli farligt vid fel förvaring.

– Den information som finns om pellets tycker jag mest koncentrerar sig kring ekonomi, inte så mycket om det finns några risker med det. Om man hade haft mer information kanske man hade sett över ventilationen hemma på ett annat sätt innan man valde just pellets, säger han.

Julia Pileby