Karlskrona

Michelle har vinnarskalle och gener av guld

Efter två veckors träning tog 17-åriga Michelle Zunkovic dubbla Sydsvenska mästerskapsguld och slog nytt svenskt ungdomsrekord i bänkpress.

– Nu börjar man förstå att det är sant.

Michelle Zunkovic är stark som häst men har värdelös teknik. Det var i alla fall vad hennes tränare Johan Swahn sa när han föreslog att hon skulle börja träna på TK Trossö. Två veckor senare hade hon tagit två mästerskapsguld och slagit svenskt rekord.

– Det är jättekul att vara i gymet, jag gillar att slita och pusha mig själv säger Michelle.  

Gymet och stallet
Hennes pappa har alltid tränat på gym och när Michelle var liten följde hon med och agerade vikter åt de stora killarna. Själv har hon bara styrketränat sporadiskt. Egentligen är det ridning som är hennes stora intresse.

Men otaliga timmar i stallet varje dag har gjort henne slitstark och hon tror att det är där hon lagt grunden till sin styrka, men inte allt. Troligtvis ligger det även i generna medger hon.

– Min morfar höll också på med styrkelyft, han var vrålstark, och min mamma har också alltid också varit naturligt stark.

Förebilder i släkten
Men arvet finns sannerligen även på pappas sida, och där handlar det mer om resultat. Michelles farmor blev en gång jugoslavisk mästarinna på 800 meter. Hennes farfar var framgångsrik boxare precis som hennes pappa har varit. Han ska dessutom snart tävla igen, i kickboxning och kajak. 

– Ja, jag börjar tänka att det nog har lite med generna att göra också, skrattar Michelle.  

Förutom ridningen och styrkelyftningen håller hon även på med judo och boxning. Fast det bara är oktober är hon i princip klar med gymnasiet redan och tar extra poäng matte på högskolan.

– Jag vill doktorera i matte och få ett jobb med bra lön så jag kan betala för ridningen, drömmen är att gå långt inom hästhoppning.

Men det innebär inte att hon kommer sluta med någon av de andra sporterna. För om sanningen ska fram så har hon väl inte riktigt valt ännu, hon hinner ju med allt, och allt är kul.  

Vinnarskalle
– Att tävla har alltid varit naturligt, jag hatar att förlora.

Och det är inget snack om att Michelle är målmedveten. Hon äter proteinrik mat var tredje timme, frukosten idag bestod av fläskfilé som hennes pappa gick upp och lagade till henne.

Schemat framöver är också spikat. Till helgen är det DM i dressyr. Den 12e november är det dags för DM i styrkelyft och den 27e ska hon se hur långt de Sydsvenska mästerskapsgulden i bänkpress håller i SM.