Maria Rosander och Mona Martinsson på klädbutiken Casablanca i Karlshamn har märkt att kunderna inte handlar lika mycket kläder den här hösten. Foto: Julia Pileby/Sveriges Radio.
Blekinge

Osäker världsekonomi får oss att shoppa mindre

1:14 min

Kläd- och skohandeln går sämre i år jämfört med tidigare år vid samma tidpunkt, visar siffror från branschorganisationen Svensk Handel.

Det är den oroliga världsekonomin som är anledningen till att folk håller i plånböckerna, men också att september varit ovanligt varm och folk inte har varit sugna på att shoppa höstkläder.

"Krisen slår"
Maria Rosander, som är butiksinnehavare i Karlshamn har märkt att folk håller i sina plånböcker.

– Jag upplever att krisen slår igenom litegrann och att höstförsäljningen kom igång lite senare än vanligt, säger hon.

"Bra handel"
Både kläd- och skohandeln har minskat med drygt 7 procent jämfört med september i fjol uppger Svensk Handel. Men Hans Fransson, som är butikschef på Team Sportia i Karlshamn har inte märkt av detta alls.

– Vi har haft en riktigt bra handel sedan första september, så den nedgången som många pratar om stämmer i alla fall inte för vår del, säger han.

Ute på stan berättar Monika Persson att hon har märkt att konjunkturen har påverkat hennes konsumtion.

– Man håller mer i pengarna nu än vad man gjorde i fjol, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista