Karlskrona

Tennisen håller både knoppen och kroppen i form

1:24 min

För sex år sedan kom Bengt Olvedal och Ivar Carleke i Karlskrona tennisklubb på en idé för att stimulera äldre medlemmar att fortsätta spela. Det håller sjukdomarna i schack och hjärnan i trim, menade de. Och så bildade de en veteranklubb, som nu har vuxit till ett trettiotal medlemmar.

Veteranerna spelar två gånger i veckan två timmar åt gången.

Banorna lottas 
Det börjar med att ordföranden Bertil Lilienberg lottar ut banorna genom att deltagarna får välja varsin bricka ur den så kallade ta-lådan.

Det är småskoj och ett kivande hela tiden, lite som kalvar på grönbete när veteranklubben möts. En försöker snappa åt sig brickan med den närmaste banan för att slippa gå så långt i hallen, men för 86-årige Nisse Jacobsson är det inget problem.

Han är gammal handbollslegendar från IFK Karlskrona, och han började med tennis när han var över 70.

– Jag har hållit på med idrott i hela mitt liv, men jag började inte med tennisen förrän jag blev 75 för jag hade två kompisar som lurade med mig, säger Nisse Jacobsson, och här är trevliga människor och mycket trevligt att spela.

Sjukdom inget hinder 
Nisse är både en av de äldsta men också piggaste veteranerna. Men sjukdom behöver inte vara något hinder, för här finns de som drabbats av både cancer och stroke.

Någon har genomgått höftledsoperation och någon spelar trots att den bara har syn på ett öga.

Och läkaren Lisbeth Karlegärd, som är den enda kvinnan i sällskapet, är full av beundran för sina medspelare.

– En del av dem som spelar här är hjältar, någon har haft stroke och klarat att öva upp sig, några har andra skador men trots det spelar de fantastisk tennis. Lisbeth Karlegärd är övertygad om att tennisen befrämjar en frisk ålderdom.

– Absolut! Det är väl bättre att vara här på tennisbanan än att sitta still och inte göra någonting och det skapar dessutom en stor glädje för de som spelar att få vara lita barnsliga och ha roligt, säger hon.

Som veteran i det här sammanhanget räknas den som fyllt 55 år, men de flesta som är med har uppnått pensionsålder och mer därtill.

Räddad från rullstol
Som 83-årige Ivar Carleke som var med och startade veteranklubben, som utöver träningen nu också anordnar välbesökta fester med respektive ett par gånger om året.

Och Ivar har att falla tillbaka på. Som ung var han tiokampare och när han var mellan 60 och 70 år gammal tog han sex SM-guld i tennis.

Nu går han med käpp, och är tämligen övertygad om att tennisen bidrar till att slippa rullstol.

– Nerverna i ryggraden har klämts av så det har inte gått ner några signaler till fötterna och benen på årtionden, men motion och rörelse är bra så jag försöker spela två gånger i veckan. Jag vet inte om jag suttit i rullstol annars, det lutar nog åt det säger Ivar Carleke.