ABB får vara med när gasplattformen Troll A i Nordsjön ska få nya delar. Foto: ABB.
Karlskrona

Miljardorder för ABB när gasplattform ska rustas upp

ABB har tagit hem order värd 270 miljoner dollar, närmare 1,8 miljarder, från Statoil till en gasplattform i Nordsjön. Och ABB i Karlskrona och Ludvika ska sköta leveranserna.

Det är drivsystem till kompressorer, kraftanslutning från land och automationssystem som ska öka produktionen och sänka utsläppen av växthusgaser.

Den betongbyggda djuphavsplattformen Troll A ligger 70 kilometer utanför Norges västkust och är den högsta konstruktionen i världen som någonsin flyttats av människan. Allteftersom naturgas utvinns faller trycket i gasfältet och produktionen sjunker. ABB ska tillhandahålla ren och energieffektiv elkraft till utrustning som ska öka plattformens produktionskapacitet.

Veli-Matti Reinikkala, chef för ABB:s division Process Automation, säger att det här uppdraget späder på deras framgångar inom komplexa djuphavs- och offshoreprojekt och deras långa relation med Statoil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista