Blekinge

Låna till tänderna

1:34 min

Nu kan du låna pengar för att laga dina tänder. Folktandvården i Blekinge har i samarbete med Swedbank infört ett tandvårdslån, som gör det möjligt att dela upp betalningen på två år.

För tandläkarna har märkt att människor avstår från att laga sina tänder därför att de inte har råd, berättar Marie Lundahl som är ekonomiansvarig på Folktandvården:

– Det händer, det kan vara så att man behöver göra större behandlingar och man kanske avstår från det bara för att man inte har råd. Det är ju inte alltid man kan bestämma när tänderna ska gå sönder och tandvårdskostnar är en väldigt stor kostnad för många, säger Marie Lundahl.

Tandläkarbesök gör inte bara ont i munnen, de kan svida rejält i plånboken också. Redan nu kan man delbetala räkningen från folktandvården summor över 3000, räntefritt. Men det ska betalas på 6 månader vilket kan vara svårt om det gäller stora summor.
Med det nya tandvårdslånet kan man låna upp till 60 000 och har två år på sig att betala. Men det ställs krav som vid andra lån, som jobb och viss inkomst och inga betalningsanmärkningar. Och det är inte räntefritt, men ändå bra säger Marie Lundahl:

– Kortlån brukar ligga på 13 procent, här har vi en ränta på 7,92 procent som vi tycker är bra, säger Marie Lundahl.

Hon är övertygad om att lånet kommer att hjälpa många som annars inte har råd att laga tänderna.

– Om man väntar för länge kan det bli onödigt mycket när man väl blir tvungen till det. Så det bästa är att åtgärda det som behövs på en gång, säger Marie Lundahl.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se