Blekinge

Socialdemokrater: "Sluta be om ursäkt Juholt"

1:31 min

Flera socialdemokrater från Blekinge uppmanade idag sin partiledare att tona ner ursäkterna. Och Håkan Juholt själv känner igen uppmaningen från fler håll i landet.
– Jag har hört mer av det där på sista tiden, säger han.

Idag kom Håkan Juholt till Blekinge på sin förtroendeturné genom landet. Den synpunkt som dominerade på dagens möte var "sluta be om ursäkt nu". Men även om Håkan Juholt hör uppmaningen från sina partikamrater så tänker han fortsätta att säga förlåt. När han går och lägger sig ikväll har han sagt förlåt på fyra olika ställen i södra Sverige.

Vet inte varför
Men riktigt varför han säger förlåt är oklart. Håkan Juholt själv säger att han inte har gjort några medvetna fel. Dessutom är reglerna om inte obefintliga så i alla fall otydliga.

– Jag har gjort det svårare för er att stå raka i ryggen och det måste jag be om ursäkt för. Ni ska ju känna att det går bra, säger Håkan Juholt.

Men det går allt annat än bra för Juholt. Bara var fjärde svensk har förtroende för honom enligt en opinionsundersökning från i söndags.

Ser på lång sikt
– Det är fullständigt logiskt och handlar helt och hållet om den här historien. Opinionssiffrorna kanske sjunker lite till i nästa vecka. Men politik är ett maratonlopp och långsiktigt kommer vi igen, säger han.

Agne Pettersson, socialdemokrat från barnsben, var på plats och lyssnade idag. Och även han tycker att Juholt borde tona ner sina ursäkter nu.

– Man kanske ska gå till botbanken ibland men man ska inte be för mycket om ursäkt, säger Agne Pettersson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se