Karlshamn

Risk för sämre stöd till svaga elever när alla får dator

1:45 min

Sämre stöd till svaga elever i de mindre klasserna. Den verkligheten riskerar skolan i Karlshamn att stå inför nästa år.

Samtidigt som kommunen vill spara pengar på de yngsta, så satsar man stort på gymnasiet där varje elev har fått en egen dator. Och många föräldrar med förskolebarn ifrågasätter det.

Lånedator
– Datorer behöver inte vara första prioritet. Skolan kan köpa in några bärbara lånedatorer. Varje elev behöver inte ha en, säger Josefin Mellberg som har sin dotter i förskolan.

På sin hemsida berättar Karlshamns kommun glatt hur hög stämningen var när man delade ut nästan 1000 bärbara datorer till eleverna på gymnasiet för ett tag sen. Men på samma sida på raden under står också att läsa att det saknas pengar i för- och grundskolan.

Skolchefen orolig
Karlshamns skolchef Jörgen Funestad som ansvarar för både klasstorlekar och gymnasiedatorer vill inte ha någon synpunkt på hur pengarna har fördelats. Men han är orolig för det "stålbad" som han säger väntar, om han inte får 3,5 miljoner extra till de små eleverna.

– Det behövs ingen större fantasi för att förstå att stora grupper inte är bra. Varje barn behöver mycket uppmärksamhet för att utvecklas, säger han.  

Lärarna går på knäna
Samtliga berörda fackliga organisationer inom utbildningsområdet har uttryckt att det behövs mer pengar till för- och grundskolan i Karlshamn.

Lärarförbundet skriver till exempel i ett yttrande att ytterligare besparingar vore förödande för arbetsmiljön eftersom lärarna redan idag går på knäna.

Socialdemokraten Per Ola Matsson i kommunledningen tycker inte att man kan ställa skoldatorer mot pengar till mindre barngrupper.

– Pengarna räcker helt enkelt inte till allt, säger han.

Kommunfullmäktige tar beslut om det blir mer pengar så att barngrupperna kan behållas på dagens nivå om 14 dar.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se