Kallinge

Gripenplanen på svensk mark igen

1:35 min

Jas Gripenpiloterna har sett mycket sand under sitt uppdrag i Libyen, det konstaterade en av piloterna Michael Lundquist som landade på F17 i Kallinge vid lunchtid.

De fem piloterna landade sina Jas Gripenplan strax efter klockan ett idag efter att ha genomfört sitt sista uppdrag med flygövervakning av Libyen igår.

– Vi har sett mycket sand. Det vi fotograferar ser vi inte så mycket direkt utan vi ser resultatet i efterhand, säger Michael Lundquist som är divisionschef på F17.

Ingen fara
Michael Lundquist berättar att de också från sina plan sett strider som utkämpats på marken men han upplever inte att de själva varit utsatt för fara.

Den svenska insatsen började i april och omkring 140 svenskar har medverkat. Idag kom de fem piloterna hem och resten av styrkan kommer på lördag.

Viktig insats
Anders Segerby är flygchef på F17 och han anser att den svenska truppens insats varit viktig:

– Första veckan var vi i jaktrollen, men efter en vecka när Nato fick upp ögonen för vår spaningskapacitet så blev det hela tiden mer krav på att vi skulle ställa den resursen till högre chefs förfogande. Nato har varit väldigt tydliga med att den kvalitet vi levererar på spaningsunderlag är internationellt väldigt hög.

Frank Luthardt
frank.luthardt@sr.se