Moderna mobiltelefoner används ofta för att filma på socialkontoren. Foto: FOTO: Mark Lennihan, Scanpix
Karlskrona

Nu är det slutfilmat på socialen

"Måste finnas ett mått av integritet"
1:43 min

Det blir allt vanligare att människor filmar sina besök på socialförvaltningen i Karlskrona. Men nu kan socialsekreterarna vägra att bli filmade.

– Man resonerar som så att man vill dokumentera sitt besök på socialen för att ingen där ska kunna säga något dumt. Det är ju rätt och riktigt i sig, men frågan är om man måste göra det genom att göra en bildupptagning, säger Anette Gladher, chef för familjehemsgruppen i Karlskrona.

Nya regler
Sedan någon vecka tillbaka är det fritt fram för socialsekreterarna att be deras besökare stoppa undan både mobiltelefoner och videokameror. Att göra ljudupptagningar och filma har blivit allt vanligare och nu har Karlskrona kommun tagit fram nya regler för det här.

Ljudupptagningar är helt okej att göra så länge samtalet handlar om de som är i rummet. Men när det kommer till att filma är reglerna strängare. Då har socialsekreteraren rätt att säga nej. Men han eller hon kan även säga ja till filmningen.

Snabb utveckling
På grund av teknikens utveckling har var och varannan av oss numera en filmkamera i mobilen. En utveckling som gått så snabbt att vi inte riktigt hängt med, menar Anette Gladher.

– Lite handlar det om att vi har en ovana. Men det måste också finnas ett mått av integritet. Jag måste få välja om jag vill bli filmad på min arbetsplats eller inte, säger hon.


Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".