Männen döms till fängelse i mellan 12 år och 8 år. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
Olofström

Det blev långa fängelsestraff för gubbligan

"En maskerad man riktade ett vapen mot oss"
1:36 min

Det blev fällande domar mot samtliga de tre män som stått åtalade för en rad bankrån varav två i Olofström. Domen meddelades klockan 14 och följer i stort sett de yrkanden som åklagaren lagt fram. Männen döms till fängelse i mellan 12 år och 8 år.

De tre veteranerna fick idag sina domar i Hässleholms tingsrätt. De fälldes för bland annat fem bankrån i Sydsverige och för att ha planerat flera väpnade rån både här och i Danmark.

70-åringen döms för fyra grova rån till tolv års fängelse. 64-åringen döms till tio års fängelse för två grova rån och fyra förberedelser. 53-åringen döms till 8 års fängelse.

Energiskt trio
Tingsrätten valde att inte ge trion någon straffrabatt, trots att lagen kan medge det. Åklagare Pär Andersson är inte förvånad.

– Den hemliga avlyssningen visar att de här männen var väldigt energiska och alerta under rånförberedelserna. De var inte så skröpliga som de ville framstå, säger åklagare Pär Andersson till TT.

Svag bevisning
Under tingsrättsförhandlingarna väcktes farhågor om att bevisningen inte skulle räcka, i synnerhet omnämndes den tekniska bevisningen.

– I vissa fall var den svag, ja. Bland annat i åtalet för den våldsamma kuppen mot växlingskontoret på Väla, säger rådmannen Khennet Tallinger.

– Det var ett grovt rån, brutalt, och det fanns omständigheter som pekade mot dem men ingenting som knöt männen dit, säger han.

Kommer överklaga
70-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson säger att domen tveklöst kommer att överklagas. Han reagerar starkt emot att tingsrätten inte tagit hänsyn till de dömdas ålder. Detta strider mot lagen, menar han.

– Utgången är förvånande. Den är helt åt skogen, eftersom man inte tagit hänsyn till åldern. Det är lagstiftat att om man till följd av hög ålder skulle drabbas oskäligt hårt av ett straff så ska man ha ett lägre straff.

Swedbank rånades först
Strax före stängning på kvällen den sjätte mars för drygt tre år sedan utsattes Swedbanks bankkontor i Olofström för ett grovt rån.

En person höll vakt utanför och avslossade varningsskott i luften och inne i banken skedde sprängningar.

– Vi kom förbi precis under rånet och jag såg hur en maskerad person riktade ett vapen mot vår bil, berättade ögonvittnet Emma Svensson.

Nytt rån två år senare
Förra sommaren var det dags igen. Den här gången slog rånarna till mot Nordea. Även här skedde sprängningar och en person höll vakt utanför banken.

– Jag stod på torget och sålde jordgubbar och märkte plötsligt hur jag hade en laserprick på mig. Det var väldigt otäckt, berättade ögonvittnet Hans Nilsson.

Ett vittne blev ligans fall
En äldre man som noterade ett registreringsnummer på en enslig skogsväg i Skåne blev polisens räddning i jakten på rånarna.

Bilen visade sig tillhöra en person som tidigare suttit fängslad för tung kriminalitet och den efterföljande spaningen kunde ringa in ligans medlemmar.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Mer om Gubbligan

Foto: Mia Boström/SR.

Tre äldre män åtalas för rånet på Nordea i Olofström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".