Fler och tätare turer i Karlshamn
Blekinge

NTF: "Alla bussar borde ha bälten"

Blekingetrafiken kör ibland bussar som saknar bälten trots att de kör på 110-väg. Så borde det inte vara menar trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– Det är lite beklämmande att man kör stadsbussar utan bälte på sträckor med högre hastigheter, säger Maria Svensson från NTF.

Blekingetrafiken har bälten i de flesta bussar som körs i Blekinge. Men inte i alla stadsbussar och det innebär att passagerarna inte alltid kan spänna fast sig trots att stadsbussen kör på både på 70 och 110-väg.

"Bökigt med bälte"
Det handlar om att det ska vara smidigt att åka buss, enligt Blekingetrafiken.

– I stadstrafik finns det inga krav på att vi har bälten i bussarna. Finns det bälten i bussen måste man använda det och vi tror det blir bökigt när man åker korta sträckor, menar marknadschef Anna Claesson.

Bälten i alla bussar
NTF vill ha bälten i alla bussar. Även de som går i stadstrafik.

– Även i låga hastigheter kan du skada dig ganska illa. Jag tror det är en vanesak och vi kan bli bättre på att informera om hur bra det är, säger Maria Svensson.

Ovisst om bältesframtid
Bussarna som rullar i Blekinge ska bytas ut 2014 och just nu håller Blekingetrafiken på med upphandlingen. Men trots en önskan från NTF om bälten i alla bussar kan inte marknadschefen säga hur det blir.

– Det kan jag inte svara på nu. Vi försöker få mesta möjliga säkerhet och miljö för de pengar vi har, säger Anna Claesson

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".