Strandvallen i Hällevik slukar pengar för Sölvesborgs kommun. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Massiv kritik mot fotbollskrav

"Det är inte rimligt att lägga den bördan på skattekollektivet"
1:18 min

De nya krav som ställs på arenorna inom elitfotbollen möts av skarp kritik från Sölvesborgs kommun. Svenska Fotbollförbundet kräver bland annat fler sittplatser och ökad säkerhet.

I Sölvesborg har stora pengar satsats på Mjällby AIF:s arena Strandvallen och nu anser kommunledningen att de ökade arenakraven antingen måste dras tillbaka eller att Svenska Fotbollförbundet hjälper till ekonomiskt.

Växande irritation
Ilskan växer runt om i landet hos de ledande kommunpolitikerna. Fotbollförbundets krav är, enligt politikerna, orimliga.

– Jag var en av de första som drog igång arbetet att försöka påverka rådande situation. Vi, Degerfors och Åtvidaberg var bland de första och nu måste det ske förändringar, menar Sölvesborgs kommunalråd Helene Björklund (S).

Kommunerna har ej råd
Många kommuner uppger att man inte kommer att ha råd att investera de pengar som fotbollsförbundet kräver i sina kommunala anläggningar.

– Vi har gjort plats i budgeten för att möta det senaste kravet på utökade sittplatser, men jag är drivande i frågan och ser helst att vi inte ska behöva lägga så mycket pengar i det här, säger Helene Bjärklund.

Skattepengar finansierar ombyggnad
Svenska Fotbollsförbundet hävdar att man måste fortsätta att jobba med att rusta upp arenorna så att de svarar upp mot de ökande kraven. Hittills har förbundet avvisat alla förslag om hjälp till finansiering.

– Jag tycker att man kan vända på det. Jag tycker inte det är rimligt att skattekollektivet ska bära den här bördan. Fotbollen borde vara med och betala, menar Helene Björklund.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".