Christer Wihlborg sektionsordförande Kommunal. Foto:Gunilla Lindgren/SR
Blekinge

Ledningen skapar oro på sjukhuset

"Det är väldigt oroligt"
1:25 min

Blekingesjukhusets nya bemanningsplan har skapat oro och förvirring hos personalen och på avdelningarna surrar olika rykten om vad som ska hända.

 Fackförbundet Kommunals sektionsordförande Christer Wihlborg beskriver situationen så här:

– Det är väldigt oroligt och en stor frustration bland våra medlemmar. Mycket rykten om hur många som ska försvinna från olika avdelningar, så det är flera arbetsplatser där man känner den här oron, säger Christer Wihlborg.

Ny personalpool
Bemanningsplanen som ska införas på sjukhusets olika enheter går ut på att minska den fasta bemanningen på avdelningarna och föra över anställda till en sorts personalpool där man hämtar folk vid behov. Och eftersom syftet är att spara pengar ska det i slutänden leda till färre anställda. Men sättet man arbetar med detta har skapat oreda:

--Det har blivit så på grund av att arbetsgivaren inte har informerat om detta på rätt sätt och i rätt tid. Det har också gått ut felaktig information som att man inte ska förhandla eller göra riskanalyser om detta, tillägger Christer Wihlborg.

Stor skillnad
Han har nu haft ett möte med personalchefen och förvaltningschefen för att försäkra sig om att det blir både riskbedömningar och förhandlingar. Och som fackordförande vill han se en bättre planering från ledningen:

--Jag jämför med hur arbetsgivaren hanterat den förändrade administrationen och då är det en milsvid skillnad mot hur man hanterat den här situationen, säger Christer Wihlborg.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".