Manar Darwisch anser att miljövänliga alternativ kan få kosta lite mer.Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio.
Karlskrona

Miljöpolicy kan bli dyr för kommunen

Miljövänligt resande blir dyrare
1:34 min

Politikers och kommunanställdas tjänstesor riskerar bli avsevärt dyrare när Karlskrona kommun inför sin nya miljööpolicy. Men det är ett pris som kommunens politiker är beredda att betala.

– Det blir alltid dyrare att göra icke miljövänliga alternativ. För stunden kan det bli en dyrare kostnad, men långsiktigt blir det inte hållbart tillföra koldioxidutsläpp, säger Christina Mattisson, som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Karlskrona kommun.

Miljö kostar
Men liksom Christina Mattisson, menar femklöverns folkpartistiska kommunalråd, Börje Dovstad, att miljöarbetet måste få kosta.

– Ja, jag tycker att ett aktivt miljöarbete måste få kosta både tid och pengar.

Inom några veckor ska politikerna fatta beslut om ett helt nytt klimat- och miljöprogram, där just kommunala transporter hamnar än mer i huvudfokus. Koldioxidutsläppen ska ner rejält och det blir flyget som får stryka på foten i allt högre grad.

Bra samhälle
Det tycker Manar Darwich, som går på Ehrensvärdska gymnasiets naturvetenvetenskapliga program, är bra.

– Om man vill ha ett bra samhälle i framtiden, så får man bara beredd att betala lite mer, säger Manar Darwish, som går på Ehrensvärdska gymnasiets naturvetenskapliga program i Karlskrona

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".