1 av 2
Daniel Törnström och Mattis Rubin ska göra högskoleprovet Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Blekinge

Mer matte i högskoleprovet bekymrar inte 18-åringarna

"Vi siktar mot toppen"
1:19 min

Just nu sitter över 600 personer i länet djupt koncentrerade i högskoleprovet. Men höstens prov har ändrats mycket. Från att ha betonat verbal kunskap läggs nu större vikt vid matematik.

Anders Hederstierna som är prorektor på Blekinge Tekniska Högskola förklarar varför ordförståelse tonas ner.
– Man har upptäckt att det har ganska liten betydelse när det gäller att klara högskolestudier, i stället betyder förmågan att kunna göra kvantitativa jämförelser mer, det vill säga att kunna jämföra kilo, liter, mil och sådana begrepp, säger Anders Hederstierna.

Mjärde eller förslå  
Det blir alltså viktigare att kunna jämföra liter och kilo än att veta vad mjärde eller förslå betyder.

Men det är inget som bekymrar 18-åringarna Mattis Rubin och Daniel Törnström i Karlskrona som gör högskoleprovet för första gången idag.
– Jag tror det kan passa mig rätt bra för jag har så pass mycket matte i skolan redan nu så jag tror det kan vara till min fördel, säger Daniel Törnström.

Mattis Rubin håller med.
– Vi går ju tekniskt program så det spelar ingen roll för oss att det är mer matte, det kommer nog bara att hjälpa oss, säger Mattis.

Lättare för nysvenskar  
Förutom att gynna mattekunskaper tror regeringen också att mindre betoning på ordförståelse ska göra det lättare för nysvenskar att klara provet.

Och skälet för Daniel och Mattis att göra högskoleprovet är att de då kan söka till högskolan i två kategorier, både gymnasiebetyg och resultatet i högskoleprovet, där de ställer siktet högt.
– Jag siktar på topp direkt såklart, men jag får se hur det går, just nu tänker jag väl att jag ska prova på och se hur det går, säger Mattis Rubin.

Daniel Törnström håller med.
– Man måste väl sikta mot toppen som Mattis säger, och jag håller med om att det är lite övning nu, det är ju inte hela världen om det inte går superbra, säger Daniel Törnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".