Kartan visar hur sökområdet delats upp i olika områden. Områden som sedan får en procentsats som visar hur stor chansen är att hitta den försvunne. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Både husse och matte hjälper när polisen söker försvunna personer

"Betydligt mer effektivt"
1:18 min

Statistik och matematik har gjort polisen i Blekinge skickligare på att hitta försvunna personer. Med hjälp av erfarenheter från tidigare eftersök kan man med dataprogrammets hjälp snabbt räkna ut i vilket område man ska börja söka.

Allt började i Kanada för många år sedan då en hundförare började samla statistik över sina sökuppdrag.

Statistiken bildade snabbt ett mönster och snart inleddes varje sökning med att kanadensaren bläddrade i sina pärmar, sedan visste han var han skulle söka.

Allt går att räkna på
Exempelvis räknade han ut att en dement person i 75 procent av fallen hittas inom tre kilometer från där han eller hon försvann. Nu har metoden blivit än mer precis och idag finns det knappt något försvinnande som polisen inte kan sätta igång och räkna på.

Bernt-Gunnar Karlsson som är chef på Blekingepolisens hundenhet säger att det är stor skillnad hur eftersöken fungerar nu jämfört med tidigare.

– Tidigare sökte vi fritt och ibland blev det bra, ibland mindre bra och några gånger inte bra alls, säger Bernt-Gunnar.

Inte lösningen på allt
Men trots all matematik och erfarenhet, det är ute i skogen som sökandet ska göras och då är det upp till människa och hund.

– Man får komma ihåg att detta bara är ett komplement. Ytterst handlar det om hur bra hundföraren och hunden arbetar.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".