Efter två hårda vintrar med högt rörligt pris, väljer nu många att gå över till fast elpris. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Blekinge

Blekingar flyr rörligt elpris

Nytt elområde och kalla vintrar har orskat massflykt från rörligt elpris
1:42 min

Tusentals blekingar har bytt från rörligt till fast elpris. Och det som fått folk att välja det säkra före det osäkra är de nya elområdestaxorna som börjar gälla idag och de kalla vintrar vi haft på senare år.

Ulrika Pryts är informationschef på elbolaget Kreab och hon säger så här:

– Vi ser en trend där kunderna i betydligt högre grad teckna fasta elavtal. Och det beror både på den här nya elområdesindelningen och att höga rörliga elpriser de senaste vintrarna, säger hon.

Stor andel
Det är stora förändringar som skett på kort tid. Att det rör sig om en tydlig trend är det ingen tvekan om. 70 procent av Kreabs kunder hade rörligt elpris förra året.

Idag är den andelen 30 procent. Resterande del har valt att gå över till fast pris eller till en kombination av fast och rörligt.

På Eon som har många kunder i Blekinge har också en förändring skett från rörligt till fast pris, framför allt är det kunder som värmt upp sina hus med enbart el som nu valt att byta.

Säkrar elen
Affärsverken i Karlskrona vittnar om samma sak. Kunderna har i högre grad valt att säkra sina elutgifter.

Förra året hade 20 procent av bolagets kunder fast pris, idag har den siffran ökat till 31 procent.

– Ja, vi ser en tydlig tendens att man efter två hårda vintrar med högt rörligt pris, nu väljer att gå över till fast pris.

Dyrt elområde
När det gäller att undkomma elområdesindelningens högre taxor, så har Affärsverkens kunder hört av sig till bolaget även av den anledningen.

Men svaret de fått och får är att man inte ska låsa elpriset enbart för den sakens skull.

– Vi har sagt att marknaden prissäkrar det fasta elområdet rätt så högt och vi har få kunder i vårt område som valt att byta från rörligt pris till fast bara på grund av det, säger Jan Svensson, vd på affärsverken i Karlskrona.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".