Blekinges landshövding Berit Andnor/Bylund lovar att fortsätta med sina raska morgonpromenader. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Blekinge

Landshövdingen mår bra

Berit Andnor Bylund: ”Det känns främmande”
5:55 min

En offentlig hälsorapport meddelar idag att USA:s president Barack Obama numera är rökfri och vid utmärkt hälsa. Det är Blekinges nya landshövding Berit Andnor Bylund också, men hon vill inte lämna någon offentlig rapport på det.

P4 Blekinges morgonprogram ringde upp Berit Andnor Bylund för att höra hur första månaden som landshövding varit och hur det stod till med hälsan.

– Jag mår alldeles utmärkt, jag trivs och jag försöker leva ett så hälsosamt liv jag kan. I morse var jag ute och gick klockan sex. Det är nyttigt och bra och härligt att vara ute och gå på morgonen.

Kan du som Obama tänka dig att lämna offentliga hälsorapporter någon gång i halvåret?
– Nej jag tycker att det är en typisk amerikansk företeelse. Jag träffar folk dagligen som kan se hur jag ser ut.

Kan du se något värde i att man offentliggör sådana uppgifter, blir vi som hör det trygga då?
– Nej, det känns lite främmande. Jag tycker det gäller oss alla att oavsett var vi befinner oss i samhället är det viktigt att man rör på sig, äter hälsosamt och kanske försöker låta bli att röka. Det är nog en mänsklig fråga för oss alla. Särskilt viktigt är det för oss som bor i den del av världen där vi dras med de problem som följer med att vi lever i ett så enormt välstånd, jämfört med många andra.

Hur har den första månaden i Blekinge varit?
– Den har varit fantastisk. Jag har fått ett sånt otroligt fint mottagande i länet och jag har hunnit med att göra så väldigt mycket. Det har varit tidiga morgonar och sena kvällar och helgarbete, men allt väldigt trevligt och bra.

Har du hunnit flytta in i residenset ordentligt?
– Ja, jag har ju en liten lägenhet i residenset och jag har till och med hunnit hänga upp tavlorna så jag tycker det är riktigt trevligt här i min lilla vrå i huset.

Kommer du bo permanent i Blekinge?
– Ja, jag flyttade mina möbler hit från Göteborg, jag trivs och det känns fantastiskt.

Vad står på agendan härnäst?
– I morgon åker jag till Olofström på mitt andra kommunbesök och idag ska jag ägna mig åt internt arbete på länsstyrelsen. Den här veckan ska jag också träffa företrädare för flygplatsen, jag ska ingå i flygrådet. Det är en viktig sak för oss att flyget fungerar.  Det händer väldigt mycket och väldigt olika saker som jag får vara med om, jätteroligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".