Mamman har fått 125 000 kronor från Försäkringskassan. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Karlskrona

Mamma utnyttjade dotter - fick pengar

Karl-Arne Ockell, Halmstadspolisen:
1:32 min

En mamma i Karlskrona använde sin sexåriga dotter för att lura till sig pengar från Försäkringskassan. Kvinnan intygade att flickan hade assistenter trots att hon inte hade det.
Nu åtalas hon för bidragsbrott.

Mamman och ytterligare en kvinna i Karlskrona åtalas för bidragsbrottet som är en del i den stora assistenshärvan som rullats upp i Halmstad.

Kvinnans sex-åriga dotter har haft rätt till assistent. Till försäkringskassan har både mamman, en påstådd assistent och ett assistansbolag i Halmstad intygat att flera personer jobbat för flickan. Men enligt åtalet är det fel. Flickan har inte alls fått hjälp i den omfattning som Försäkringskassan betalat för.

Hallandspolisen har arbetat med härvan i över ett år och idag åtalas tio personer för bedrägeri och bidragsbrott. Två av dessa finns alltså i Karlskrona.

Men de stora summorna har assistansfirman lurat till sig, genom fusk med tidrapporteringen för barnet i Karlskrona lurade han till sig 700 000 kronor. Och totalt handlar det om 6 miljoner kronor i felaktiga assistansersättningar till brukare runt om i Sydsverige.

Och det lär komma fler åtal, under utredningens gång har Halmstadpolisen upptäckt ärenden som de lämnat över till andra polisdistrikt för vidare utredning.

Mamman i Karlskrona har fått 125 000 kronor som hon enligt åtalet inte har rätt till. Assistansbolaget i Halmstad har fått nära 700 000 kronor.

Både mamman och den påstådda assistenten åtalas nu misstänkta för bidragsbrott. Assistansbolaget i Halmstad åtalas för grovt bedrägeri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".