1 av 2
Fler patienter väljer att gå till privata vårdcentraler. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Här kan du se vilka vårdcentraler i Blekinge som vunnit och förlorat flest patienter sedan hälsovalet start i april 2010. Grafik: Peder Broberg/ Källa: Landstinget
BLEKINGE

Här är hälsovalets vinnare och förlorare

"Är man inte nöjd, så går man till en annan"
1:35 min

Sedan hälsovalets start väljer allt fler blekingar privata vårdcentraler och landstinget har förlorat runt 6 600 patienter.

Anders Rehnholm, chef för primärvården, är trots detta hyfsat nöjd men säger att många vårdcentraler hamnat i en tuff ekonomisk situation:

– Det är chefernas huvudvärk, den här balansgången mellan att bromsa och anpassa sig till den tuffa ekonomiska verklighet de lever i, men ändå gasa och vara attraktiv och hitta på nya sätt att arbeta.

Nu måste landstingets vårdcentraler spara och samtidigt vara kreativa. I Olofström har patienttappet för den offentliga vårdcentralen bland annat inneburit att man tvingats skära ned på personalstyrkan.

Finns behov av alternativ
Per- Ola Olsson, verksamhetschef på bolaget Lideta, som driver den privata vårdcentralen Familjeläkarna är trots att de också har tappat patienter sedan hälsovalets start nöjd. Han menar att många invånarna har visat att det finns ett behov av alternativ: 

– Det tycker jag att invånarna tydligt har visat, att det finns det. Även den nystartade har ju i dag ett relativt stort patientunderlag. Vårdvalet ger ju den möjligheten, att det är invånarna som bestämmer vilket utbud som ska finnas.

Fått mer makt
Många i Olofström menar att de nu har större makt  - är man missnöjd så byter man helt enkelt. En av hälsovalets vinnare är Ritta Heikkila som nu har tre vårdcentraler att välja på i Olofström.

– Det blir inte så långa köer på den gamla vårdcentralen, så får man själv välja vilken läkare man vill ha så jag tycker det är bra.

Och Ingemar Larsson, han håller med:

– Det är en fördel, är man inte nöjd med en så går man till en annan.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".