Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Så här vill landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson att Stortorget i Karlskrona ska se ut i framtiden. Bland annat ska parkeringsplatser och bilar bort, men vid större evenemang ska möjligheten att parkera fortfarande kunna finnas. Bild: SWECO/ Thorbjörn Andersson
KARLSKRONA

Stortorget kan bli bilfritt i framtiden

"Jag tror att världen förväntar sig ett torg som har en respektfull användning"
1:30 min

Ljus på hus, parkettbänkar på Solgatan och bilfritt. Och runt detta en två meter bred ram i granit. Så kommer Stortorget i Karlskrona se ut i framtiden om landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson får bestämma.

– Det här är ju mitt i världsarvet och jag tror att världen förväntar sig ett torg som har en respektfull användning och då kanske det ska vara lite färre bilar än vad det är idag, säger landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson som Karlskrona kommun anlitat.

Han tycker inte riktigt att bilar hör hemma på Stortorget. I hans förslag på hur torget ska se ut i framtiden får bilarna maka på sig till sidorna av Fredrikskyrkan där man sedan ska återskapa parkeringsplatserna.

Ljus på hus i stället för bilar
Han vill också att Karl XI ska stå på en sockel eller piedestal som ger möjlighet för människor att sitta, stå och luta sig emot, ta fram en ny belysning som lyser upp husen omkring torget istället för bilarna och en bredare Solgata med bättre möblering av bänkar, exempelvis som en parkett. Stortorget ska sedan ramas in som en tavla:

– Den här ramen gör då att torget känns lite tydligare vad det egentligen är någonstans. I dag så rinner torget ut litegrann åt alla håll.

Osäkert när skisser kan bli verklighet
Thorbjörn Andersson betonar att det är viktigt att gå varsamt fram och att detta är tidiga skisser. När och om hans visioner blir verklighet är osäkert:

– Det vet jag inte, det här är väldigt tidiga skisser och politikerna har inte behandlat det och det har inte skett någon kostnadsberäkning, säger han och fortsätter:

– Det är ett sätt att ge medborgardialog, att komma med ett utkast som alla ska kunna få vara med och titta på och ha synpunkter om.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".