Pappa Magnus, Hugo och mamma Hanna. Alla hoppas de på en benmärgstransplantation. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Nu startar kampanjen "Rädda Hugo"

Idag startade internetkampanjen för att rädda livet på Hugo. Han är sju månader gammal och har den obotliga och dödliga sjukdomen "EB" som gör att huden får svåra blåsor vid tryck och stötar.

Genom kampanjen hoppas Hugos föräldrar Hanna Johansson och Magnus Törnqvist att svenska och utländska läkare ska få upp ögonen för Hugos situation och vilja genomföra en benmärgstransplantation på honom. Dock har en sådan operation aldrig genomförts i Sverige på ett barn med EB.

– Men nån gång ska bli den första. Det finns en mikroskopisk chans att det går att hjälpa Hugo och då är det inte någon mening att vi sitter hemma i soffan. Nu tar vi den chansen även om den är liten, säger Hanna Johansson. 

Kostsam och riskfylld operation
Benmärgstransplantationer har genomförts på EB-barn utomlands och en sån operation skulle kunna göra så att Hugos hud inte bli så sårig, säger Hanna Johansson.

Men operationen är både kostsam och väldigt riskfylld och än så länge har alltså ingen sådan skett i Sverige - men det hoppas Hanna och Magnus nu att det blir ändring på.

– Vi vill ge det ett försök, han går ju bort i vilket fall som helst. Då vill vi hellre göra ett försök.

Stort intresse för att hjälpa
Trots att kampanjen "Rädda Hugo" är helt nystartad så har de redan fått många positiva reaktioner och responsen är enorm. Informationen om Hugo sprider sig som en löpeld på Facebook, Twitter och bloggar.

Nu hoppas alltså föräldrarna att kampanjen på något sätt leder till att Hugo får en benmärgstransplantation som ökar hans chanser att överleva.

Rädda Hugo

Titta in på Facebook-gruppen#link=283905#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".