Olof Engblom vid fotoapparaten. Foto: Annelie Lundin P4 Blekinge
Blekinge

Inga nya pass mellan jul och nyår

Var ute i god tid om du behöver ett nytt pass till nyår. Passexpeditionerna i Blekinge kan inte ta emot nya ansökningar under mellandagarna eftersom polisen då byter till ett nytt system

– Det brukar vara ganska högt tryck då när folk är lediga och har möjlighet att gå och förnya sina pass, säger Olof Engblom, chef för bland annat passexpeditionen i Karlskrona.

Nya säkrare pass
Att det behövs ett nytt system, bland annat ska fotoapparaterna bytas ut, beror på att passen ska bli säkrare och får ett nytt utseende till nästa år

– Direkt när man tittar på passet så ser man ingen större skillnad för det är en röd liten bok, men när man öppnar det ser man att fotot är i betydligt bättre kvalité och dessutom i färg, säger Birgitta Lindblom som är enhetschef på Rikspolisstyrelsen.

Inga nya ansökningar
Det är mellan den 26 december och 2 januari som det inte går att ansöka om ett nytt pass. Att hämta ut ett färdigt pass ska däremot fungera som vanligt och i ett nödläge finns ett alternativ.

– Handskrivna provisoriska pass om det behövs, säger Olof Engblom.
Förhoppning är att det inte blir någon anstormning av ansökningar om provisoriska pass.
 – Vi hoppas att folk får reda på det här i god tid och ansöker innan jul eller kan vänta till efter nyår, säger Olof Engblom.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".