En av Volvos många eltörstiga robotar. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Volvo släcker när elen blir dyr

"Det kommer att påverka"
1:18 min

De nya elområderna blir en dyr smäll för många av de energislukande industrierna i Blekinge. Sedan i tisdags är Sverige indelat i fyra områden där bristen i de södra delarna leder till den dyraste elen.

Det kan verka som ett skämt men Jonas Knutsson som är informationsansvarig på Volvo i Olofström tar emot i en helt nedsläckt entré.

– Elområderna kommer att påverka våra kostnader och i förlängningen också vår konkurrenskraft om inget görs. 

Det är inte bara de nya elområderna som fått någon att släcka lyset. Efter krisåret 2008 har Volvo lyckats sänka sin elförbrukning med 20 procent. Men fortfarande förbrukar de årligen el motsvarande vad 7500 villor gör av med på ett år.

Men det är inte bara Volvo som känner av den nya indelningen. Tarkett i Ronneby har en elräkning på runt 25 miljoner kronor per år. En räkning som med all säkerhet kommer att bli ännu saftigare framöver.

Sydsvenska Industri- och handelskammaren har skrivit brev till regeringen där man kräver att elområderna skrotas och att pengar istället satsas på att förbättra elnätet.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".