Puss, Snutt, Plutt, Fjutt och Skrutt? Foto: Dan Marschka/AP Foto.
Blekinge

"Nästa vecka fyller Blöjbaken 21"

Maria Thenor: ”Borry blev Janne”
2:37 min

Vedhuggarn, Maj-Björn och Blöjbaken. Att föräldrar ger sin ofödda bebis i magen ett smeknamn innan det fötts är väldigt vanligt. Och ofta blir det lite knasigt. 

Kärt barn har många namn heter det. Och behovet att ge sitt ofödda barn ett smeknamn redan innan det fötts är för många blivande föräldrar en del i graviditeten. Ofta är namnet något som kan passa både en flicka och en pojke. Inte så sällan kan det också vara något ganska utflippat.

Knäppt och udda
"Vi kallade den för Vedhuggarn" skriver Anneli Ivarsson på P4 Blekinges Facebooksida. Numera heter Vedhuggarn Tina och fyller fyra år i morgon.

Andra exempel som ges på så kallade produktionsnamn är Bönan, Maj-Björn, Sprattelknappen, Fisen, Korken, Knodden, Parasiten och Blöjbaken.

"Nästa vecka fyller den här Blöjbaken 21, tiden går!" skriver May-Louise Andersson. 

Maria Thenor som till vardags är basist i Ronnebybandet Billie The Vision And The Dancers, är just nu gravid med parets andra barn som tillfälligt fått namnet Flick-Pontus, efter sambons bästa vän. 

– Men det tog inget fäste kan jag säga, skrattar Maria.

Hela bandet spånade
Annat var det med första barnet. Graviditeten inföll under en intensiv spelhöst och bandet engagerade sig i namndiskussionen. Det ena förslaget tokigare än det andra spånades fram men till slut fastnade de för Borry.

– Det liknade ett vanligt namn men var ändå tokigt, berättar Maria.

Att låta sonen heta Borry på riktigt var kanske inte otänktbart men så blev det i alla fall inte.

– Jag ska inte säga att det var omöjligt men nu råkade det inte vara en Borry som kom ut, utan en Janne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".