Det är Karlskronaborna som betalat för filmen. Foto: Visit Karlskrona.
Karlskrona

Karlskrona sponsrar TV-bolag

"Då slog vi till"
1:24 min

När flera TV-bolag spelade in program i Karlskrona i somras och efterlyste film över staden, då hjälpte det kommunala Arenabolaget till och anlitade en helikopterfirma som filmade över Trossö. 

Kalaset gick på nästan 70 000 kronor och på Visit Karlskronas hemsida kan man nu betrakta en del av resultatet till svävande musik.

Arenabolagets vd Mikael Fransson tvekade inte när han fick förfrågan:

– Då slog vi till och tog chansen när den dök upp. Ett av bolagen hade en direkt fråga om en sådan här film och de övriga har väl sett det som en bonus att den fanns, säger Mikael Fransson.

Hittills har man kunnat se ett flygfilmat Karlskrona i "Ensam mamma söker".
Enligt Dagens Media blir det allt vanligare att kommuner bistår TV-bolagen på olika sätt, men det har också väckt debatt att man använder skattepengar till detta. Mikael Fransson säger att de hade gjort filmen ändå:

– Vi hade gjort film ändå för vi behöver den för vår marknadsföring, till exempel när vi är ute och representerar Karlskrona vid mässor, säger han.

När Arenabolaget använder skattepengar på det här sättet blir det en form av subvention till TV-bolagen, är det rätt?

– Oja, visst är det rätt. Vi måste visa upp vår fantastiska stad. Det finns exempel på kommunala förvaltningar som vill ha filmen nu så de kan använda den när de är ute och presenterar Karlskrona, säger Mikael Fransson.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".