En anställd på ett betongföretag fick het betong i ansiktet på en arbetsplats i Karlskrona. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Blekinge

Byggnadsarbetare rädda för att gå till jobbet

Varje månad omkommer en byggnadsarbetare och oron för att inte komma hem helskinnad från jobbet har ökat hos medlemmarna, säger Lars Hildingsson ordförande för Byggnads i Blekinge och Småland.

Inför årets avtalsrörelse kräver nu Byggnads att om företag överhuvudtaget ska få verka inom byggbranschen måste de uppfylla ett antal krav.

– När man är ute på olika arbetsplatser och pratar med våra medlemmar, så pratar man mer om de här frågorna och känner en oro för att man inte ska komma hem helskinnad.

Ökad rädsla
Lars Hildingsson säger att han har märkt en ökad rädsla hos byggnadsarbetarna i Blekinge. Och oron tycks vara befogad.

Oseriösa företag, för korta byggtider och dålig planering skapar stress och press. Ibland saknas också byggnadsställningar vilket kan vara förödande om man halkar från ett tak, en risk som ökar på vintern.

– Risken att man ska halka och slå sig är ju mycket större när det kommer snö och is, som snart kommer, säger Lars Hildingsson.

Gästarbetare utsatta
En grupp är också extra utsatta, det är gästarbetarna.

– Vi har ett exempel där vi har företag som river, där anställda killar från Polen, Estland och Lettland river asbest utan att veta om att det är asbest. Givetvis så ökar ju risken att drabbas negativt eftersom de inte har någon skyddsutrustning och ingenting, säger han.

Arbetsmiljöcertifiering
Lars Hildingsson säger att en arbetsmiljöcertifiering som gör att företag måste uppfylla ett antal krav för att få verka i branschen skulle hjälpa. Där måste också finnas möjlighet till sanktioner. Han menar också att arbetsmiljöverket måste få mer resurser så att det finns en bättre tillsyn:

– Att vi har någon som kan rycka ut med kort varsel när vi hittar bekymmer. Så är det inte i dagsläget, utan Arbetsmiljöverket har blivit alldeles för deformerat faktiskt.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".