Katarina Mazetti fick en chock när hon skulle lägga en blomma på föräldrarnas grav. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Blekinge

Katarina Mazetti i chock - föräldrarnas grav borta

"Varför kontakta de inte mig?"
1:34 min

När författaren Katarina Mazettis skulle lägga en blomma på sina föräldrars grav i Karlskrona fick hon en chock - graven var borta.

En förvirrande regeländring och ett missförstånd fick ganska fatala konsekvenser.

– Det var ju en verklig chock, något helt annat än att exempelvis hitta en parkeringsbot på bilen, konstaterar Katarina Mazetti.

Ingen gravsten
Det var i somras som hon besökte sin barndomstad Karlskrona. Och det var också då hon blev minst sagt perplex när hon besökte kyrkogården för att lägga en blomma på sina föräldrars grav. Det fanns ingen gravsten kvar.

– Det fanns inte så mycket som en grop i grässvålen där gravstenen stått, säger hon.

Det visade sig att en regeländring ställt till det i Katarina Mazettis fall.

Hennes pappa begravdes 1984 och därefter mamman 1990.

Nya regler
Enligt dom gamla reglerna gällde gravrätten i 25 år från att den första personen begravts, alltså i det här fallet Katarina Mazettis pappa. Eftersom det hade gått över 25 år togs gravstenen bort.

år 2000 ändrades reglerna till att gravrätten gäller i 25 år efter att den sista personen begravts. Men bara dom som blivit begravda efter ändringen omfattas av dom nya reglerna.

Så kyrkogårdsförvaltningen hade rätt att avlägsna gravstenen. Katarina Mazetti tycker däremot att någon borde ha uppmärksammat henne på vad som var i görningen.

– Jag frågade varför dom inte kontaktat mig. Då svarade de att ingen hade lyckats fått tag på mig, eftersom jag hade flytta från min förra adress, säger Katarina Mazetti.

Har skyldigheter
Men kyrkogårdsförvaltningens assistent Marianne Söderkvist håller inte med om att det är förvaltningens uppgift att hålla reda på när folk byter adress.

– Som gravrättsinnehavare har man både rättigheter och skyldigheter och det är att man exempelvis meddelar när man flyttar, så att vi får den nya adressen, säger hon.

Katarina Mazetti blev känd i de bredare folklagren när hon 1999 kom ut med succéboken "Grabben i graven brevid". Boken följdes upp några år senare med ännu en "Familjegraven". Första boken filmatiserades av Kjell Sundvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".