Hockeyklubbarna vill att man skall börja tacklas i tidig ålder för att få en bra tacklingsteknik. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Blekinge

Det ska tacklas i tidigare ålder

"En helt annat respekt"
1:14 min

Unga hockeyspelare skall börja tacklas i tidig ålder. Det tycker de flesta hockeyklubbarna i Blekinge.

– Jag tycker att man skall ta ner åldern på de här killarna så att de får börja i tidig ålder att lära sig hockeyns grunder, säger Kenny Karlsson.

Bättre att lära sig tidigt
Kenny Karlsson som är ungdomsansvarig för Krif Kallinge/Ronneby hockeyförening tycker att det är viktigt att man börjar lära ungdomar att tacklas i tidig ålder.

– Jag tror inte att det är för tidigt. För ett par år sedan hade man en högre ålder för att få igång tacklingsspelet och det blev inte riktigt den effekten man hade tänkt sig då när man får ut killar på isen som väger kanske 70 kilo och är bra på sina skridskor men har inte lärt sig att ta smällen som kommer, säger Kenny Karlsson.

Nästan alla hockeyklubbar i länet tycker att man skall lära ungdomar i elva års ålder att tacklas på rätt sätt. Men Mörrums hockeyklubb håller inte med. De tycker att man skall vänta med tacklingar för att förhindra skador.

Inlärning bättre när man är ung
Men Torbjörn Karlsson i Karlskrona Hockeyklubb håller med Kenny Karlsson om att ungdomar skall börja tacklas tidigt och han tror att det är ett bra sätt att arbeta bort fula tacklingar.

– Får man lära sig i relativt tidig ålder, där inlärningen kanske många gånger är som störst, så i min värld så har man med sig det hela vägen upp. Och då tror jag att man redan från början kan få en helt annan respekt för tacklingar och det kanske visar sig den dagen då du är senior. Då har du lärt dig en bra tacklingsteknik redan från grunden, säger Torbjörn Karlsson.

Camilla Kanz
Camilla.Kanz@Sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".