1 av 3
Arne Johansson och Anders Lind från Karlshamn kan inte ta sig en rök vid entrén nästa gång de besöker Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 3
Lisbet Andersson rökavvänjare landstinget Blekinge.Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
3 av 3
Det är den här synen som kommer att möte rökarna på Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Tuffare tag mot rökare på Blekingesjukhuset

"Besökare ska inte behöva gå genom ett moln av rök"
1:41 min

Landstinget blekinge tar nu tuffare tag mot rökningen på sjukhusområdet. Askkopppar vid alla in- och utgångar tas bort, och rökarna hänvisas i stället till rökrutor längre bort.

– Icke rökare ska inte behöva passera genom ett moln av rök när de besöker sjukhuset, säger landstingets tobakssamordnare Lisbet Andersson, som fått påringningar från både anhöriga och personal om rökningen.                                                                           

Hårdare policy  
Landstinget Blekinge har varit tobaksfritt sedan 1995, och förra året antogs en ny hårdare tobakspolicy som sa att personalen var tvungen att byta till privatkläder och stämpla ut när den tog rökpaus. 

Men det här har det fuskats med, och nu vill landstinget sätta kraft bakom orden.

– En del kommer säkert att känna sig förföljda, men det är ju inte meningen, meningen är att tänka på andra som drabbas, säger Lisbet Andersson, som hoppas att avdelningscheferna driver igenom regeln att personalen måste stämpla ut och byta till privatkläder när de tar rökpaus.                         

Klappjakt på rökare
Personal vi talat med upplever det som rena klappjakten på rökare, och så här säger en anställd som tror att fusket kommer att fortsätta.

– Jag tror tyvärr att det kommer att bli så att folk kommer att fortsätta fuska och gå och röka i alla fall utan att stämpla ut eller byta kläder, och så går de någonstans dit det går snabbast att gå, och de kommer man inte åt alls på det här sättet.                                                                                         

Askfat snart minne  
Askfaten är snart ett minne blott, och nya svartvita rökfrittskyltar har börjat sättas upp.

När kartor med vägen till de nya rökrutorna i Karlshamn och Karlskrona publiceras på Blekingesjukhusets intranät så får rökarna helt enkelt lära sig vägen dit.

Och det här gäller såväl personal som patienter och anhöriga, som rökande karlshamnsbon Arne Johansson som vi hittar vid entrén i Karlskrona.
– Det låter vettigt att inte ha rökningen precis här vid entrén, jag har inget emot att gå lite längre, säger Arne Johansson.

Carina.Melin 
carina.melin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".