Kommunen vill hålla koll på att alla som får sin soptunna tömd har betalat för det. Foto: Anna Petersson/Privat
Karlskrona

Kommunen lovar att inte sopspionera

Kenneth Johansson, renhållningschef i Karlskrona:
1:24 min

Soptunnorna i Karlskrona kommun ska få ett litet chip som gör att kommunen kan hålla reda på vem som äger vilken tunna.

– Vi kommer inte att kolla vem som har slängt vad, säger Kenneth Johansson som är VA- och renhållningschef.

Det är för att kunna registrera varje tömning och hålla koll på att man bara tömmer tunnor som folk verkligen betalat för. Det är anledningen till att Karlskrona kommun sätter chip på tunnorna.

Billigare för alla
Kommunen har mellan 40 000 och 50 000 sopkärl, de har inte full koll på hur många. När andra kommuner gjort detta har de hittat upp till tio procent som betalat fel taxa eller inte betalt alls.

– Självklart ska alla betala för soptömningen, då blir det billigare för alla, säger Kenneth Johansson.

Ingen sopspionering
Med hjälp av id-märkningen kan kommunen också hålla koll på om kärlet har tömts. Ibland fryser sopor fast och folk tror då att ingen varit på plats och hämtat soptunnan.

Det är lätt att tro att detta kommer att påverka den personliga integriteten kring vad vi slänger i soporna - men det dementeras av den ansvarige.

– Vem som slängt vad kollar vi inte. När soptunnan töms i lastbilen blandas allt och det sker med automatik så det går inte att kolla, menar Kenneth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".