Blekinge

Stopp för fotografering på BB

Fotoförbud införs på Blekingesjukhuset
1:44 min

Det ska bli förbjudet att filma eller fotografera på sjukhusen i Blekinge.

Tidigare har sju landsting i Sverige infört generellt film- och fotoförbud och nu följer Blekinge efter.

Landstingets informationschef Madeleine Flood ska idag sätta sig och dra fram riktlinjer för vad förbudet kommer att innebära.

– Det vi diskuterar är ett generellt förbud i våra lokaler. Men givetvis ska det under ordnade former vara möjligt att kunna fotografera, men då med tillstånd, säger Madeleine Flood.

Stopp för allt
Redan inom några veckor ska förslaget ligga färdigt för beslut. Landstinget vill sätta stopp för all fotografering - det gäller film också - som sker inom Blekingesjukhusets domäner. Madeleine Flood:

Det handlar om att patineterna ska fredas, det är huvudsyftet med förbudet. Och Madeleine flood tror inte att det försvårar för media att bevaka landstinget.

– Alltså, i grund och botten handlar det om att våra patienter ska känna sig trygga när de är i våra lokaler. Vad gäller media, så tror jag inte att det innebär några större förändringar än hur det är idag.

Ändring på BB
Många vill föreviga ögonblicket när ett barn kommer till världen. På BB är kameror en vanlig syn. Men med fotoförbudet blir det ändring på den saken.

– Samma principer måste gälla på BB som på andra avdelningar, säger Madeleine Flood.

Mamman Erika Moberg tycker ändå förbudet är ok.

– Om folk känt sig kränkta när de hamnat på internet eller liknade, så är det ju bra om ett fotoförbud införs. Jag tror nog att man kan lösa BB-bilderna på annat sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".