Carlos Lara och Enrico Garcilazo från OECD. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
Blekinge

OECD har identifierat Blekinges svagheter

OECD har kartlagt Smålands och Blekinges möjlighet att överleva i skuggan av storstäderna. Regionens två största problem är att befolkningen minskar och att kommunikationerna är dåliga enligt rapporten.

OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är en tung aktör internationellt. Carlos Lara och Enrico Garcilazo presenterade i dag sin rapport som identifierar de flaskhalsar som hindrar utvecklingen och överlevnad på sikt.

Unga, välutbildade kvinnor lämnar området, slår rapporten fast. Kommunikationer och infrastruktur gör att Blekinge har sämre möjligheter att nå de stora marknaderna ute i Europa, jämfört med andra platser i landet som ligger mycket mer avlägset.

Redan känt

De nya slutsatserna är egentligen inget nytt, det medger Regionförbundet i Kalmar län som länge vetat om befolkningsproblemen.

– Det stämmer. Man kan säga att OECD bekräftar våra egna analyser, säger Håkan Brynielsson som är regiondirektör.

– Det innebär att vi kan använda OECD:s analys och argument i vår dialog med beslutsfattare i regeringen, näringsdepartementet och även i Bryssel. De har större legitimitet att lyfta de här frågorna än vad vi har, även om vi har sagt samma sak.

Fakta: OECD

OECD har huvudkontor i Paris och arbetar med att jämföra länders politik och ekonomi. Organisationen ska verka för samarbete och ekonomisk utveckling. OECD för också omfattande statistik över medlemsländerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".