På presskonferensen i Karlskrona kommun lades förslaget fram att lägga ner fyra eller fem skolor i kommunen. Foto:Gunilla Lindgren SR Blekinge
Karlskrona

Kommunen vill lägga ner sju skolor

Minst sju skolor ska läggas ner enligt de förslag som idag presenterats av Karlskrona kommun. Flera föräldrar som Sveriges Radio Blekinge har pratat med anser att nedläggning av till exempel Saltöskolan är bedrövlig.

Enligt förslaget från barn- och ungdomsförvaltningen ska skolorna i Tving, Strömsberg, Skrävle och Torhman läggas ner. Även Lyckebyskolan, Jämjö kyrkskola och Lyckåskolan läggs ner.

Fyra stora skolor
Karlskrona kommun vill satsa på tre stora landsbygdsskolor i Lyckeby, Rödeby, Jämjö och Nättraby.

Skolorna ska fungera som Nättraby kunskapscentrum som förvaltningschefen Maria Persson menar är ett föredöme.

Inne i stan finns flera olika alternativ. I två av förslagen föreslår kommunen att Saltöskolan ska läggas ner. Även Aspöskolan hänger löst. Den får bara var kvar om det går att finansiera den med skärgårdsstöd.

"Katastrof"
"Bedrövligt" säger föräldrar till barn på Saltöskolan i Karlskrona efter dagens besked från skolpolitikerna att den är en av de skolor som hotas av nedläggning.

– Katastrof, säger föräldern Cecilia Permlid som nu funderar på att flytta sina barn till någon annan skola, som någon av friskolorna.

Ingen mer osthyvel
Barn och utbildningsnämndens ordförande Jan Olof Peterson (FP) och Nicklas Platow (M) 1:e vice ordförande var vid presskonferensen tydliga med att osthyvelsmetoden inte längre fungerar.

De förklarade att många rektorer också förklarat att det inte längre finns mer att spara in på i skolorna.

Förslagen som presenterades idag innebär en besparing på 23,5 miljoner kronor per år.

Besöker föräldrar
De närmaste veckorna kommer föräldrar i de skolområden som berörs av förslagen att få besök av politiker och tjänstemän från kommunen.

På måndag blir det första informationsmötet för föräldrar med barn på Trossö i Wämöskolans matsal och på tisdag får föräldrar i Lyckeby information i Vedebyskolans aula.

Den närmaste tiden ska politikerna få ta ställning till förslagen.

Här under kan du läsa reportern Ingrid Hildingssons direktrapportering från torsdagens presskonferens som inleddes klockan 12.00.

Förslag till ny skolorganisation

Trossö:
Alt 1
Vämöskolan åk 4-9, Hästöskolan, Saltöskolan, Rosenfeldtsskolan och Tullskolan åk F-3.
Alt 2 Hästöskolan, Rosenfeldtskolan, inklusive särskolan och Tullskolan åk F-5, Saltöskolan läggs ner.
Alt 3 Vämö - Tullen kunskapscentrum åk F-9, särskola åk 1-9, Hästöskolan och  Rosenfeldtskolan åk F-5 och Saltöskolan läggs ner.
I samtliga förslag blir Aspöskolan kvar under förutsättning att ett skärgårdsstöd beviljas.

Lyckeby kunskapscentrum: åk F-9 på Vedebyskolan, dit Lyckebyskolan och Lyckåskolan, särskolan flyttar.

Rödeby kunskapscentrum: åk F-9.

Jämjö kunskapscentrum: åk F-9, Kyrkskolan flyttar hit.

Sturköskolan åk F-5

Tving, Strömsberg, Skrävle och Torhamns skola läggs ner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".