Bråttom med bro i Sölvesborg

Miljööverdomstolen i Stockholm ger inte Sölvesborgs kommun förlängd vattendom för en gång- och cykelbro över Sölvesborgsviken.

Bron anses som en förutsättning för det nya bostadsområdet som kommunen planerar öster om viken och beslutet innebär att kommunen nu måste påskynda arbetet med broförbindelsen.

På grund av utdragna markaffärer har bostads- och broprojektet försenats och därför har kommunen ansökt om en förlängning av den vattendom över fem år som meddelades i november 2003.

Sölvesborgs kommun begärde i sin ansökan en tioårig förlängning av vattendomen, men miljööverdomstolen slår fast att fem år är tillräckligt.

- Jag tror inte det här på något sätt äventyrar projektet. Vi hade begärt att få förlängd tidsfrist för att ha en säkerhetsmarginal, men nu vet vi vilken tidsram som gäller, säger Lena Pettersson, jurist på Sölvesborgs kommun.

Domen kan överklagas fram till den 26 oktober, men enligt Lena Pettersson lär inte det bli aktuellt.

- Jag har precis hunnit gå igenom domen, men min spontana bedömning är att vi avstår från att överklaga till Högsta domstolen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".