"Gjort är gjort", säger akutklinikens chef Ulf-Peter Lundberg som helst vill glömma det dåliga avtalet och i stället tänka på framtiden. Foto: Liselotte Olsson/ Sveriges Radio.
BLEKINGE

Allvarligt skadade kan bli utan ambulans - nytt avtal på gång

"Vi har inte gjort vårt jobb ordentligt"
1:37 min

I 13 år har det varit oklart vem som ansvarar för landstingets bårtransporter. Ett luddigt avtal med Blekingetrafiken har bidragit till att ambulanser kör icke akuta patienter vilket kan göra att högprioriterade larm får vänta.

Det har fallit mellan stolarna, säger Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef på akutkliniken.

– Avtalet säger att Blekingetrafiken ska sköta bårtransporterna, men det säger ingenting om volymerna eller någonting sånt. Och ingenting om vilka tider som de ska göra det, så egentligen är avtalet ganska tomt.

Akuta patienter blir lidande
När man läser landstingets avtal med Blekingetrafiken från 1998 är det svårt att förstå vem som egentligen ansvarar för bårtransporterna, där finns inga tydliga specifikationer på vem som ska göra vad när.

Konsekvensen blir att ambulanser som ska användas till akuta uppdrag får köra runt hälften av alla bårtransporter.

Har inte gjort sitt jobb
Trots detta har avtalet förlängts automatiskt var fjärde år utan att någon reagerat. När vi frågar varför vill ingen prata om det:

– Anledningen är att det är så luddigt skrivet och vi tycker väl att det är ett dåligt avtal egentligen, säger Ulf-Peter Lundberg som menar att man borde ha reagerat tidigare.
– Ja, visst så är det. När vi inte har gjort det, så har vi inte gjort vårt jobb ordentligt.

Kommer inte att förlängas igen
Ulf-Peter Lundberg säger att avtalet inte kommer att förlängas igen när det går ut om ett år. Nu jobbar med att få fram en ny lösning där ambulansverksamheten får vara med och ställa krav på hur man vill att transporten ska fungera.

Avtalet från 1998 skrevs av tjänstemän utan koppling till ambulansen vilket kan ha bidragit till att det är så oklart. 

Enligt trafikchefen Ove Falck så var det inte från början tänkt att Blekingetrafiken skulle ta hand om bårtransporter, utan ansvaret har lämpats över.

Resursslöseri
Anna-Lena Bylund, ambulanssjuksköterska och också vice ordförande i Vårdförbundet Blekinge, menar att ambulanspersonalen flera år har påtalat att transporterna inte fungerat. Hon tycker att det är resursslöseri att låta specialistutbildade ambulanssjuksköterskor köra transporter samtidigt som akuta patienter får vänta:

– Så händer det något akut, det blir ett akut hjärtstopp eller ett barn som sätter i halsen och då befinner vi oss 6 mil därifrån. Och närmsta lediga ambulans är kanske tre mil därifrån.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se

Når inte fram till akuta patienter i tid

Landstinget har som mål att ambulanser i Blekinge ska komma fram till 90 procent av alla akuta prio1 patienter inom 20 minuter. Det målet når man inte dag. Som bäst ligger man i vissa områden på 87 procent och som sämst 75 procent.

Varje år kör landstingets ambulanser mellan 1 600 - 1 800 bårtransporter.

Blekingetrafiken har hittills i år kört runt 1 100 bårtransporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".