1 av 2
Jonas Jönsson med sin värdefulla autograf av Inger "Pippi" Nilsson. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 2
Reporter Frank Luthardt passade på att signera dagens maträtt, spagetti med en köttfärs-bacon-sås, med sina initialer. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Mörrum

Började samla autografer tack vare Darth Vader

Jonas Jönsson från Mörrum har samlat autografer i 15 år. Dessutom är han den enda licensierade autografhandlaren i Skandinavien.
– Det går hyfsat, men inte så att kan leva på det - än, säger Jonas Jönsson.

Han började samla autografer på 90-talet då han träffade skådespelaren som spelar Darth Vader i Stjärnornas krig.

– Det var en speciell känsla när man fick hans autograf och han skrev "Till Jonas från Darth Vader". Det kändes som att man fick vara i solskenet lite, berättar Jonas Jönsson.

Enda i skandinavien
Han säljer sina autografer tillsammans med två killar från USA och de är organiserade i UACC som är en organisation som godkänner autografhandlare efter en lång process på tre år.

– Det finns bara 300 godkända handlare i hela världen och jag är den enda i Skandinavien. När vi säljer en autograf så skickar vi också med ett intyg som berättar var och när och av vem autografen är insamlad. Och det är bara vi som samlar in dem så vi vet, berättar Jonas Jönsson.

Kan öka i värde
En autograf kan vara värd mellan 200-300 kronor till flera tusenlappar.

– Vissa är sällsynta som Al Pacino och Robert de Niro som inte ger så många. Andra kan öka i värde, till exempel som när Nakna Pistolen-stjärnan Leslie Nielsen avled, då blev den genast värd mer, säger Jonas Jönsson.

Han har en stor del av autograferna magasinerade av säkerhetsskäl och en av hans mest värdefulla autografer som han aldrig säljer är av Inger "Pippi" Nilsson.

– Vi fick den i Köpenhamn när vi gjorde en mässa, men hon är svår att få tag på. Bland de svenska är ju annars Alexander Skarsgård väldigt stor just nu tack vara True Blood, avslutar Jonas Jönsson.

Jonas Jönsson lagade också spagetti med en köttfärs-bacon-sås i Mathörnan.

Jenny Lindeborg
niotillett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".