1 av 2
Elever vi har pratat med i Blekinge har utsatts för dödshot, våld och kränkande behandling, men ingen av dem vågar eller vill berätta öppet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Advokat Björn Lindmar. Foto:Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Skolan som brottsplats - knytnäven väntar på skolgården

"Idag har jag klarat mig men hur blir det i morgon"
1:30 min

Varje dag utsätts elever för brott i skolan, och Sveriges Radio granskar med start idag skolan som brottsplats. Elever i Blekinge har utsatts för dödshot, våld och kränkande behandling, men ingen av dem vågar eller vill berätta öppet.

En av dem som vill berätta är 15-årige Elias från Ulricehamn. Hela sjuan och åttan var en pina, andra elever pressade honom på pengar och gjorde han inte som dom sa fick han stryk.

Varje dag funderade Elias på om hans skulle bli slagen, och så här berättar han:
– Varje dag tänkte jag på om jag skulle bli slagen igen eller vad meningen var med den här dagen, att idag hade jag tur och klarade mig men hur blir det i morgon, säger Elias.

Dödshot och våld  
Och Elias är inte ensam.

Elever vi har pratat med i Blekinge har utsatts för dödshot, våld och kränkande behandling, men ingen av dem vågar eller vill berätta öppet.

Sedan 1995 gör Brottsförebyggande rådet, BRÅ, vart tredje år enkätundersökningar bland niondeklassare i hela landet om bland annat brott i skolan, och av dem som utsatts för lindrigare våld var skolan brottsplatsen i 50 procent av fallen.

Läkarvård  
När det gällde grövre våld, alltså så hårda slag eller sparkar så att eleverna tvingades söka läkarvård, uppgav 40 procent av dem som utsatts att skolan var brottsplatsen.

Och det här är en bild som advokaten Björn Lindmar i Karlskrona känner igen.

Han har åtskilliga gånger hjälpt elever som antingen stått åtalade eller varit offer för brott i skolan.

– Det handlar om någon slår någon på käften, det är olaga hot som att jag ska döda dig din jävel och sedan en hel del sexuellt ofredande mot flickor som blir tafsade på och får höra sexuella anspelningar, säger Björna Lindmar.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Fråga

Har ditt barn blivit utsatt för våld på skolan? Har du tips?

Maila: carina.melin@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".