Rektor Maria Nilsson hittade elva nya ansökningar till friskolan Svettpärlan när hon öppnade datorn i morse. Foto: Andrea Jilder / P4 Blekinge
Karlskrona

Ansökningsvåg till friskolor

Friskolerektor: ”Oj, elva ansökningar”
1:50 min

Oroliga föräldrar ställer sina barn i kö till friskolor som aldrig förr. Det är gårdagens besked om nedläggning av minst sju kommunala skolor som nu märks.
– Folk frågar om vi vill starta friskolor, säger Helene Allevang, rekort på Karlskrona Montessorifriskola.

I morse öppnade Maria Nilsson, rektor på friskolan Svettpärlan, sin mejl och hittade elva ansökningar till skolan. Ansökningarna hade kommit in under gårkvällen och morgonen.

– De har ringt rätt mycket också, säger Maria Nilsson.

Även på Karlskrona montessorifriskola fylldes mejlboxen i morse. Gunilla Eriksson på skolan räknade till åtta ansökningar på ett par dagar.

– Det är mycket. Vi brukar ha två i veckan, säger Gunilla Eriksson.

Rektorn på montessorifriskolan, Helene Allevang, har fått frågor både om hur man startar en friskola och om hon vill starta en ny friskola i områden där kommunala skolor är hotade.

– Vi har inte övervägt det alternativet, säger Helene Allevang.

Det har med andra ord blivit ganska oroligt i leden sen Karlskrona kommun för ett dygn sen presenterade ett förslag på hur skolan ska spara pengar. Därför föreslås minst sju kommunala skolor läggas ner.

Vad har då friskolorna för möjligheter att ta emot elever från nedläggningshotade skolor. Ganska små visar vår rundringning. De vi har pratat med har mest ströplatser och på Svettpärlan är det proppfullt.

– Föräldrar som ringer hit är oroliga. Men som det ser ut just nu är våra klasser fulla så i dagsläget har jag inte möjlighet att ta emot någon ny elev, säger Maria Nilsson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".