Droger dödar 150 i trafiken varje år

Varje år omkommer omkring 150 personer i Sverige på grund av drogrelaterade trafikolyckor och på torsdagen uppmärksammades problemet under Trafiknykterhetsdagen.

I Karlshamn och på flera andra håll i landet genomfördes under dagen manifestationer för att stoppa rattfylleriet. Enligt beräkningar från Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, omkommer det i Sverige idag en människa var 60:e timme i olyckor där alkohol är inblandat.

För att uppmärksamma problematiken tändes marschaller på torget i Karlshamn för att symbolisera de människor som årligen förolyckas. J

ohan Svanstein, projektledare på NTF, tycker att Trafiknykterhetsdagen tillsammans med andra liknande arrangemang är ett bra sätt för att skapa debatt.

- Vi hoppas att våra satsningar bidrar till att allmänheten och kanske främst ungdomar får upp ögonen för vilka risker som finns med alkohol och bilkörning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".