1 av 2
Fredrik Johansson och Fredrik Lindahl, två av besökarna på Arkivens dag i Heliga Kors kyrka i Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Leifh Stenholm föreläste i Heliga Kors kyrka i Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Ronneby

Kyrkan kan ses som historisk konstkatalog

"Danska flaggan är en politisk hälsning i kyrkan"
1:28 min

Heliga Kors kyrka i Ronneby visades igår upp som en historisk konstkatalog. Det var Arkivens dag på temat "kyrklig konst", och SVAR-projektet i Kallinge, där Annika Otfors är chef, som höll i arrangemanget.

– Jag vill att folk ska tänka på att det är konst de ser när de går in i en kyrka, Jag vill lyfta fram det för att få folk att titta och njuta.

En av föreläsarna, arkeologen Leifh Stenholm, höll med om det.

"Politisk hälsning"
Han lyfte fram en bild tillkommen på 1670-talet längst fram vid altaret, där Kristus håller i en rödvit dansk flagga, alltså efter det att Blekinge blivit svenskt.

– Det här är en politisk hälsning från de som var motståndare till svenskarna, säger han.

Arkiv i sig
Heliga Kors kyrka är i sig ett arkiv, ett arkiv som inte går att läsa som ett skrivet papper men som likväl kan berätta när bilderna, konsten ses i sitt historiska sammanhang.

En av besökarna var Fredrik Lindahl, som både ville lyssna på föreläsning och musik.

– Jag ser med spänning fram mot det, säger Fredrik Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".